De valuehub | Customer SONAR™

Customer Dynamics SONAR™ (kortweg Customer SONAR™) biedt een integraal perspectief op de 360-graden klantreis, de waardedisciplines, verdienmodellen, marktbenadering en ketenvorming. Op het eerste gezicht lijkt het model wellicht complex, maar na een paar aanwijzingen wordt het meestal snel duidelijker.

Customer Dynamics SONAR™ is een auteursrechtelijk beschermd model van Tenfore BV (BOIP.INT). U vindt het model hier: CustomerSonar.com

In de serie Customer Dynamics™ Basics zijn inmiddels verschenen:

  1. Ronde vorm | Customer SONAR™
  2. Zones en kleurgebruik | Customer SONAR™
  3. Waardecreatie systemen | Customer SONAR™
  4. Vraaggerichtheid | Customer SONAR™
  5. Waardebron | Customer SONAR™

De kern van de valuehub

Het loont beslist om meer in detail naar de kern van valuehub te kijken. De Customer Dynamics SONAR™ beschrijft ondermeer de 360-graden customer life cycle. De eerste 3 prompts, Purpose, Promise en Propose, vormen de basis voor de Positionering van een merk.

Drie concentrische cirkels

We kunnen deze prompts ook beschouwen als een 3-tal concentrische cirkels. In het centrum staan de visie, missie en kernwaarden van het bedrijf. Wij noemen dit de Purpose. Het gaat om vragen als: “Waarom doen we wat we doen, wat vinden we belangrijk, waar willen wij samen naar toe en voor wie is dat van belang?”.

Vervolgens beschrijven we hoe we het anders doen dan anderen (competitive differentiation) en wat ons hiertoe in staat stelt (competences) – dat noemen we de (merk)belofte of Promise.

In de buitenste van de 3 binnenste schillen gaat het om de eigenschappen en voordelen van de oplossing zelf – wat betekent het concreet voor de klant, oftewel wat is de waardepropositie of Proposition (Propose in de Customer Dynamics Sonar™) die de klant voorgelegd krijgt.

In een schema ziet de gehele productgerichte positionering er als volgt uit:

customer-sonar-from-positioning-to-proposition

De aantrekkingskracht van de valuehub is het sterkst aan de binnenkant, en dat is nodig want het moet de individuen in de organisatie bijeenhouden ter realisatie van haar common purpose. Je zou deze kracht kunnen vergelijken met de krachten in een atoom: de sterke kernkracht, die de protonen en neutronen in de kern bij elkaar houdt, zijn de sterkste kracht van de 4 fundamentele krachten (138 maal groter dan de zwaartekracht). Maar buiten het atoom wordt deze kernkracht niet gevoeld, hooguit gezien. Om de waarde die de kern voortbrengt tangible (voelbaar) te maken, dient het te worden terugvertaald naar emotionele drijfveren, welke weer moeten worden vertaald naar opmerkelijke klantbelevingen (experiences).

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.