Waardebron | Customer Dynamics 360®

Customer Dynamics 360® biedt een uniek perspectief op de vele facetten van de integrale klantreis. Op het eerste gezicht lijkt het model wellicht complex, maar na een paar aanwijzingen wordt het meestal snel duidelijker.

Customer Dynamics 360® is een geregistreerd merk. U vindt het model hier: CustomerDynamics360.com

In de serie Customer Dynamics Basics zijn inmiddels verschenen:

  1. Ronde vorm | Customer Dynamics 360
  2. Zones en kleurgebruik | Customer Dynamics 360
  3. Waardecreatie systemen | Customer Dynamics 360
  4. Vraaggerichtheid | Customer Dynamics 360
  5. Waardebron | Customer Dynamics 360

Waardebron

Het loont beslist om meer in detail naar de kern van waardehub te kijken: wij noemen dit de waardebron. Customer Dynamics 360 beschrijft de rondgang, de 360-graden klantreis, maar we kijken in het model niet specifiek naar de ‘kern’ van de zaak, terwijl daar ook een hoop over te vertellen valt.

In het schema over het ontstaan van de ronde vorm hebben we die waardebron weergegeven als een gouden stip en in Customer Dynamics 360 zelf vindt u deze waardebron uiteraard in het centrum van het model, omringd door de vier fases van interactie (Discover, Engage, Fulfill & Involve).

Drie schillen

In het kort bestaat de ‘kern’ uit een 3-tal schillen. In het centrum staan de visie, missie en waarden van het bedrijf. Wij noemen dit de kernwaarden, of Purpose. Het gaat om vragen als: “Waarom doen we wat we doen, wat vinden we belangrijk, waar willen wij samen naar toe en voor wie willen we het verschil maken?”. Hier omheen beschrijven we hoe we het beloven ‘anders’ te gaan doen dan anderen, dit noemen we de waarde(n)differentiatie, of Promise. In de buitenste schil gaat het om de eigenschappen en voordelen van de oplossing, de waardepropositie, of Propositie.

Bij elkaar vormen deze elementen de waardebron (vergelijk: krachtbron) van de organisatie.

De wijze waarop de waardebron wordt aangeboden, hangt weer sterk af van de gekozen methode van waardecreatie.

De aantrekkingskracht van de waardehub is het sterkst aan de binnenkant – het verbindt de organisatie. Je zou dit kunnen vergelijken met de krachten in een atoom: de sterke kernkracht, die de protonen en neutronen in de kern bij elkaar houdt, zijn de sterkste kracht van de 4 fundamentele krachten (138 groter dan de zwaartekracht), maar buiten het atoom worden ze nauwelijks ervaren. Om de waarde tangible te maken, voelbaar/tastbaar dus, dient het te worden vertaald naar emotionele drijfveren, welke weer moeten worden vertaald naar experiences.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *